104.000 open vacatures in mei

Er zijn steeds meer vacatures: eind mei stonden er 104.000 vacatures open.

Werken waar je passie ligt

Werken in een sector waar je passie ligt is voor 61% van de Europeanen dé reden voor een nieuwe baan.

Werkeloosheid gedaald

Werkloosheid daalde afgelopen kwartaal met gemiddeld 9000 personen per maand.

Vraag voor beter?

Droombaan, carrièremove of loonsverhoging. Vaak willen we wel voor beter gaan, maar weten we niet hoe. Succesauteur Arjan Vergeer en Monstercoach Ron Katzenbauer bespreken maandelijks een vraag van iemand die toe is aan een volgende stap.

“Van de techniek naar de evenementenwereld, hoe doe ik dat?”

“Ik heb een technische HBO-studie afgerond en inmiddels bijna vijf jaar werkervaring in verschillende technische branches. Maar eigenlijk wil ik iets doen in de evenementenwereld. Helaas is daar weinig werk in en heb ik er ook de papieren niet voor. Wel heb ik op de middelbare school, de studentenvereniging en in privé-situaties ervaring opgedaan in het organiseren van evenementen. Maar is dat genoeg? Wat te doen om toch mijn droombaan te bemachtigen?”

- Amber

Arjan Vergeer Auteur ‘365 dagen succesvol’

Mijn belangrijkste tip: begin

“Er zijn een paar dingen die jou gaan helpen. Het eerste is: als je niet gaat voor een baan in de evenementenwereld, hou je de rest van je leven spijt. Ga het dus alsjeblieft eerst proberen voordat je besluit dat het te moeilijk is. Misschien ben jij wel veel beter dan de rest. Het tweede is: het hoeft niet in één keer te lukken. Gun jezelf wat tijd. Stel dat je afspreekt dat je over drie jaar wilt kunnen leven van een baan in de evenementenwereld. Dan kan ineens heel veel. Over twee jaar verdien je dan je eerste geld daar en dit jaar ga je vooral mensen leren kennen, stages lopen en je kennis vergroten.

Mijn belangrijkste tip: begin. Al is het maar klein en slechts een uur in de week. Verdubbel dat uur over een paar maanden en doe dat later nog eens. Zo groei je er vanzelf naartoe. Begin in je eigen omgeving en roep van de daken dat je dit wilt doen. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. En staar je niet blind op vacatures. Er is veel meer werk dan dat er vacatures zijn, dus wees bereid je eigen baan te maken. Als je dat kunt, kun je alles. Succes!”

Ron Katzenbauer Monstercoach

Ga op zoek naar ‘inside information’

“Allereerst goed van je dat je je droom achternagaat. Daar wordt een mens blijer van! Solliciteren op vacatures heeft op dit moment niet veel zin, omdat je geen opleiding en recente werkervaring hebt. Er zijn simpelweg te veel concurrenten die dat wel hebben, dus je zult waarschijnlijk niet uitgenodigd worden. Dan blijft netwerken als enige andere optie over, samen met het maken van een stappenplan. Schrijf op wat je echt wilt weten over het realiseren van je droombaan en zoek daar de juiste mensen bij die jou het antwoord kunnen geven. Dat heet oriënterend netwerken.

Vraag bijvoorbeeld welke stappen anderen hebben genomen om in deze branche te werken, welke (verkorte) opleidingen er zijn of welk type functie het beste bij jou past. Stap voor stap kom je verder in het bereiken en helder krijgen van je doel. Door met deze mensen te spreken, krijg je uit eerste hand belangrijke 'inside information' over de huidige situatie in deze branche. Maar ook over jouw kansen in deze markt en over de eventuele mogelijkheden om in te stromen. Dit is de beste manier om uit te zoeken of je droom te realiseren is. Ik wens je veel succes!”

Heb jij een kwestie waar je graag advies op wilt van Arjan en Ron? Stuur je vraag in via redactie@gavoorbeter.nl