104.000 open vacatures in mei

Er zijn steeds meer vacatures: eind mei stonden er 104.000 vacatures open.

Werken waar je passie ligt

Werken in een sector waar je passie ligt is voor 61% van de Europeanen dé reden voor een nieuwe baan.

Werkeloosheid gedaald

Werkloosheid daalde afgelopen kwartaal met gemiddeld 9000 personen per maand.

Arjan Vergeer - spreker en schrijver
over 365 Dagen Succesvol

Ga voor
beter in
13 stappen

Ken je dat? Van die motivatiegoeroes die je vertellen dat álles ineens lukt als je over die hete kolen loopt? Of dat je het alleen maar hoeft te willen (want dan gebeurt het vanzelf...)? Of dat je een stap verder komt wanneer je heel hard ‘tjakkaa’ roept?

Misschien bereiken ze wonderen. Maar ik geloof er niet in. Volgens mij vallen revoluties altijd tegen. Waar ik wèl in geloof is evolutie: in heel veel kleine stapjes de juiste kant op lopen. Dan kom je uiteindelijk precies aan waar je wilt zijn.

Wat mijn compagnon David de Kock en ik hebben gedaan, is ons verdiepen in welke stapjes dat dan zijn. Hoe groei je naar succes? Hoe ga je dan voor beter? Het bleek dat bijna alle succesvolle mensen in de wereld, dezelfde stappen zetten. Soms snel, soms heel traag, maar uiteindelijk lopen ze allemaal hetzelfde pad.

Ben je er klaar voor?

De 13 stappen naar succes:

1

Verlang

De mate waarin je ergens naar verlangt, voorspelt de kans dat je er succesvol in zult zijn. Alles begint met verlangen. En iedereen verlangt ergens naar, alleen hebben we onszelf vaak verteld dat ‘dat toch niet kan’ of dat je ‘beter realistisch kunt zijn’. Dat klopt misschien ook, maar nu nog niet. Het eerste dat je wilt doen is enorm verlangen. Stel dat alles zou kunnen? Stel dat geld geen enkele rol zou spelen? Wat zou je dan doen? Deze dingen zullen heus niet allemaal uitkomen en dat hoeft ook niet. Het gaat er nu om dat je in beweging komt! Bedenk je verlangen en schrijf het eens op voor jezelf.

2

Creëer noodzaak

Een goed leven is het grootste gevaar voor een geweldig leven. Het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven, is een probleem. Want dan ben je genoodzaakt andere keuzes te maken. Het lastige bij mensen is dat ze liever kiezen voor bekende pijn dan voor onbekend geluk. Het gaat vaak wel oké, dus waarom zou je veranderen? Kijk of het lukt jezelf in een positie te zetten dat je nieuwe dingen moet doen. Pas op! Ga niet gokken met je huis of hypotheek, maar onderzoek hoe je voor jezelf het probleem zo groot kunt maken dat je wel iets anders moet doen. Je toekomstige jij is je dankbaar!

3

Neem verantwoordelijkheid

Hoeveel mensen zie je om je heen de schuld geven aan dingen buiten henzelf? ‘Het komt door de crisis...’ ‘Mijn baas werkt niet mee...’ De truc hierbij is dat het er niet toe doet of dat waar is of niet. De truc is dat het je niet helpt. Kijk altijd naar wat je wel kunt doen. Er is altijd iets dat je kunt doen, al is het nog zo klein. Doe dat. Stop met omstandigheden of andere mensen de schuld geven en pak het zelf aan.

4

Maak jezelf vrij

Stel nou dat dit jouw eigen leven is, wat zou je dan doen? Dat lijkt een bizarre vraag, want het ís toch jouw leven? Natuurlijk. Maar kijk eens om je heen: hoeveel mensen doen eigenlijk stiekem wat hun ouders van ze verlangden, of wat hun baas van ze verwacht, of wat hun partner ze vraagt? Meer dan je denkt. En hoe zit dat bij jou? Bedenk dit goed: aan het einde van je leven leg je alleen verantwoording af aan jezelf. Ben je dan tevreden?

5

Denk in overvloed

Goede banen kunnen niet opraken. Die kun je gewoon bijmaken. Als vrienden of collega’s méér verdienen dan jij, wil dat niet zeggen dat dit mooie salaris voor jou niet is weggelegd. Er bestaat geen quotum in Nederland voor veelverdieners. Er is genoeg voor iedereen. Het helpt om dat vaak tegen jezelf te zeggen: ook IK kan precies doen wat ik wil. Dus wees niet zuinig: de belangrijkste dingen in het leven raken nooit op. Behalve tijd. Wacht niet langer.

6

Droom groot

Tijd voor iets meer concrete stappen. Je bent nu vrij van de verwachtingen van anderen, je denkt in overvloed en je hebt zelf de verantwoordelijkheid genomen. Wat doe je daar dan mee? Waar droom je van? Probeer je droom eens tien keer zo groot te maken. Dat helpt je om creatieve manieren te bedenken om er te komen. Maak een mooi visionboard voor jezelf, met plaatjes uit tijdschriften. Hang die op je toilet. Je kunt jezelf niet vaak genoeg aan je eigen droom herinneren!

7

Onderzoek

Zelfs al heb je nog zo’n heldere droom, de weg er naar toe is vaak helemáál niet duidelijk. En dat hoeft ook niet. Neem de tijd om verschillende dingen te proberen. Doe vrijwilligerswerk. Freelance een tijdje. Experimenteer met wat je leuk vindt en wat je goed kunt. Misschien ontdek je een totaal verborgen talent! En maak je niet druk om je cv: als ‘onderzoeken’ gewoon onderdeel is van je plan, heb je een hartstikke goed verhaal.

8

Omring je met de juiste mensen

Je bent je omgeving. Kijk eens goed naar de mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Zijn dat positieve, dappere, geïnteresseerde mensen? Gefeliciteerd, dan ben jij dat ook. Zijn het cynische, negatieve mensen die de hele tijd het slachtoffer uithangen? Dikke kans dat anderen dat ook van jou vinden. Gun jezelf dus een fijne omgeving. Daar word je succesvoller van, maar vooral een stuk gelukkiger!

9

Besluit en maak een plan

Hak. Die. Knoop. Door.
Vertrouw op je intuïtie en ga er voor. Blijf niet hangen in gepieker ‘of het wel een goed idee is’. Dat weet je toch niet. Niemand kan in de toekomst kijken. Dus doe het gewoon. Stuur die brief. Bel op. Stap op iemand af. Succesvolle mensen beslissen snel. Accepteer dat je soms verkeerd kiest. Nou en? Niks in het leven is definitief, behalve kinderen krijgen en doodgaan. Dus neem een besluit en ga ervoor.

10

Begin

Vrij simpele stap dit: DOE HET.
De belangrijkste reden om iets niet te doen is angst. Misschien helpt het als je dit weet: succesvolle mensen voelen die angst ook. Alleen luisteren ze er niet naar. Je kunt zelf kiezen of je je laat leiden door je angsten of door je dromen. Kies maar.

11

Zet door

Weet dat het altijd het donkerst is vlak voordat de zon opkomt. Er zijn altijd momenten dat het zwaar is en je het niet meer ziet zitten. Dat hoort erbij. Het helpt het meeste wanneer je op die momenten weer even terugdenkt aan je droom en je verlangen. Waarom doe je dit ook al weer? Neem even pauze, verlaag je tempo of kies een andere route. Maar geef nooit op.

12

Wees succesvol…

En daar is het succes! Gefeliciteerd. Het is je gelukt. Geniet ervan. Geniet er écht van. Hier heb je het allemaal voor gedaan. Blijf dit gewoon even een tijdje doen, om jezelf helemaal onder te dompelen in je eigen succes. Maak niet meteen nieuwe plannen. Blijf even waar je bent, omdat het fijn is en je je kunt opladen aan dit succes.

13

Zet door

Maar niet te lang. Weet dit: groei is geluk. Dus verleg je grenzen. Wen aan je nieuwe comfort zone en besluit dan weer om erbuiten te stappen. Begin simpelweg van voren af aan: waar verlang je naar? Als je het goed doet, is dit avontuur nooit klaar. En dat is ook precies de bedoeling. ‘Ga voor beter’ is niet iets dat je één keer doet.
Het is een gewoonte.
Maak het jouw gewoonte.

Succes!