104.000 open vacatures in mei

Er zijn steeds meer vacatures: eind mei stonden er 104.000 vacatures open.

Werken waar je passie ligt

Werken in een sector waar je passie ligt is voor 61% van de Europeanen dé reden voor een nieuwe baan.

Werkeloosheid gedaald

Werkloosheid daalde afgelopen kwartaal met gemiddeld 9000 personen per maand.

Thessa Koopman

Elke maand laten we iemand aan het woord over zijn of haar huidige functie. Wat is belangrijk in de carrière, en wat is het beste carrière-advies ooit gekregen? Lees het in ‘Naar het werk met’.

Met wie hebben we het genoegen?

“Thessa Koopman.”

Waar ga je naartoe?

“Naar de Crown Studio’s in Aalsmeer voor de opnames van Masterchef.”

Hoe reis je naar je werk?

“Met de auto, een witte Citroën C1.”

Wat voor werk doe je?

“Ik ben freelance allround make-up artist en verzorg haar en make-up voor tv, film en theater. Maar ik doe ook bruidsmake-up, visagie bij fotoshoots, grime voor themafeesten en ik maak m’n eigen pruiken. Daarnaast heb ik ook nog een blog en een webshop.”

Wat vind jij belangrijk in je werk?

Dat ik mensen een goed gevoel kan geven over zichzelf. Soms krijg ik iemand in mijn stoel die niet lekker in zijn vel zit die dag, maar als ik klaar ben en ze zijn blij met de make-up dan gaan ze weer zelfverzekerd aan het werk. En ik vind mijn werk zo leuk, dat het niet voelt als werk!”

Wie is je leukste collega?

“Als freelancer heb ik geen vaste collega’s maar je werkt wel vaak met een team. Als er voor een klus nog iemand nodig is dan bel ik Stefanie Hardenberg of Lida van Straaten, twee andere ZZP’ers. We hebben dezelfde manier van werken en denken over veel dingen hetzelfde; één blik is genoeg om te weten wat de ander bedoelt. Dat werkt heel fijn!”

Wat is het mooiste moment tijdens je werkdag?

“Alle make-up is klaar, iedereen heeft de juiste kleding aan en we gaan beginnen: het toneel op, opnemen of de eerste foto’s schieten. Dan zie je het totaalplaatje en ben je trots dat alles weer gelukt is binnen de korte tijd die we vaak krijgen.”

Nog carrièrewensen?

“Mijn hart ligt in het theater en werken voor Joop van den Ende Theaterproducties is in Nederland dan het hoogst haalbare.”

Wat is het beste carrière-advies dat je ooit hebt gekregen?

“Netwerken is alles als freelancer. Je wordt gevraagd voor een productie omdat mensen eerder met je gewerkt hebben. Een sollicitatiebrief sturen heeft geen nut, als niemand bij de productie je naam kent belandt de brief in de prullenbak.

In het begin betekent dat veel stages lopen en werken bij projecten waar geen of weinig budget is voor grime of visagie. Zo leer je mensen kennen die je weer terugvragen voor een andere productie waar dan hopelijk wel budget is. De eerste drie, vier jaar is echt investeren.”

Fotografie Mariët Mons