104.000 open vacatures in mei

Er zijn steeds meer vacatures: eind mei stonden er 104.000 vacatures open.

Werken waar je passie ligt

Werken in een sector waar je passie ligt is voor 61% van de Europeanen dé reden voor een nieuwe baan.

Werkeloosheid gedaald

Werkloosheid daalde afgelopen kwartaal met gemiddeld 9000 personen per maand.

Bloggen als business

Het voelt alleen als werk wanneer het te veel wordt

Portret Cynthia Schultz

Op haar 16e begon Cynthia Schultz een blog over beauty en cosmetica. Zeven jaar later is www.misslipgloss.nl met circa 50.000 unieke bezoekers per dag een van de bekendste beautyblogs van Nederland en heeft Cynthia inmiddels een boek geschreven en een eigen tv-programma op TLC.

Waarom ben je ooit begonnen met een beautyblog?

“Omdat ik het leuk vond. Ik was 16 en hield heel erg van make-up en cosmetica. Maar ik had niet echt iemand in mijn omgeving waar ik dat mee kon delen. Mijn vader blogde toen al en zei: waarom begin jij er niet eentje? Eerst zag ik het niet zo zitten, want als tiener vind je de ideeën van je vader allemaal maar stom. Niet veel later ben ik het toch maar gaan doen.”

Wat wilde je ermee bereiken?

“Ik had niet echt een doel. Ik wilde gewoon leuke dingen schrijven over make-up. En omdat ik niet echt iemand kende waar ik die passie voor beauty mee kon delen, dacht ik die via mijn blog te vinden.”

Had je verwacht dat het zo snel zo succesvol zou worden?

“Echt helemaal niet. Ik had er sowieso helemaal geen idee bij van wat er überhaupt zou kunnen, want in Nederland was er nog niet zoiets. Je had wel beauty-, fashion- en lifestylesites, maar dat waren geen echte blogs. Ik had dus geen voorbeeld van wat er zou kunnen gebeuren als je een grote blog had. Toen ik ineens zoveel bezoekers kreeg, was ik vooral verbaasd.”

Enig idee waar dat succes vandaan kwam?

“Nee. Ik ben ook nooit echt bewust bezig geweest om het groter te maken. Eigenlijk focus ik me alleen op de inhoud en als dat goed is, volgt de rest vanzelf wel. Het zal ongetwijfeld ook zijn gekomen omdat het heel persoonlijk was. De blog ging gewoon over een meisje dat van make-up houdt en dat is nog steeds zo. Ik denk dat mensen dat heel leuk vinden.”

Cynthia Schultz

Ik kwam in contact met een adverteerdersbureau dat me vertelde dat ik wel fulltime van mijn blog zou kunnen leven.

Wanneer had je door dat je er geld mee kon verdienen?

“Dat duurde nog wel even. In 2008 werd ik voor het eerst benaderd door webshops die wilden adverteren, maar ik had geen idee wat ik moest vragen. Ik weet nog dat ik 70 euro vroeg voor een banner, terwijl ik toen al 2500 unieke bezoekers per dag had. Ik kwam toen in contact met het adverteerdersbureau Blogmij en die zeiden dat ik daar zeker 1000 euro voor kon vragen. Zij zeiden ook dat ze dachten dat ik wel fulltime van mijn blog zou kunnen leven.”

Wat vond je ervan toen ze dat zeiden?

“Ik dacht echt: waar heb je het over? Ik kende geen blogger die dat deed. Het ging er bij mij niet in dat dat kon. Maar ik dacht ook: laten we maar gaan samenwerken, want ik wil wel iets verdienen. Ik werkte als bijbaantje op de vleesafdeling van een supermarkt, dus als ik dat kon opzeggen leek me dat al superrelaxt. Maar het duurde echt nog best wel lang voordat ik doorkreeg dat ik hier mijn werk van kon maken.”

Je hebt op een gegeven moment je studie opgezegd om dit fulltime te gaan doen. Vond je dat geen risico?

“Ik vond het zeker spannend, maar ik dacht ik ga het gewoon proberen. Ik hield wel alle deuren open zodat ik altijd nog terug naar school kon als het niet beviel. Ook had ik inmiddels al wel ervaring met schrijven voor tijdschriften dus er was volgens mij altijd wel een ding dat ik kon gaan doen. Daarnaast wist ik ook dat de beste journalisten uiteindelijk helemaal geen journalistiek hebben gestudeerd. ”

Je blogt nu minimaal een keer per dag, volgens een vast weekschema, en hebt inmiddels al meer dan 4000 posts geschreven. Is het nog leuk nu het je werk geworden is?

“Goede vraag. Ja, het is zeker nog leuk, want anders deed ik iets anders. Dat is het fijne aan het volwassen leven: dat je kunt doen wat je leuk vindt, als je tenminste ook een beetje geluk hebt. Maar doordat het werk is geworden, is het soms ook wel minder leuk. Zeker als het gaat om deadlines. Eigenlijk voelt het alleen maar als werk als het te veel is.”

Je kunt ook één keer per dag bloggen in plaats van twee natuurlijk. Of denk je dan dat je bezoekers weglopen?

“Ik blog al wel iets minder. Ik heb nu zondag en dinsdag maar één post. Dat vind ik al best wel moeilijk, want ik kreeg vorige week nog een mailtje van een bezoekster die zei dat ze er aan moest wennen dat ik maar één bericht op dinsdag had. Die zat dan altijd klaar met een kopje thee.”

Is dit een droom die uitkomt? Of wist je op 16e nog niet wat je wilde worden?

“Op mijn 16e wist ik in elk geval nog niet dat je kon leven van een blog. Maar ik wist al wel dat ik voor tijdschriften wilde schrijven en het liefst ook over beauty. Ik zag mezelf al op een redactie zitten, maar nu weet ik wel dat dit veel leuker is. Ik ga veel op persreizen en dan kom ik veel bladredacteuren tegen die dan bij thuiskomst meteen door moeten naar kantoor, terwijl ik lekker naar huis kan. Ik moet niks. Tenminste alleen van mezelf.”

Cynthia Schultz

Je moet je altijd afvragen wat je leuk vindt en of dat wat je doet nog wel leuk is.

Ben jij niet juist de strengste baas van Nederland?

“Ja, misschien ook weer wel. Het heeft twee kanten. Aan de ene kant is het de meest relaxte baan van Nederland, want ik kies zelf mijn dingen. Als ik morgen wil uitslapen, kan ik dat gewoon doen. Het enige punt is dat ik het nooit doe. Eigenlijk ben ik inderdaad wel altijd aan het werk. Het enige is dat niemand dat van mij verwacht en dat geeft ook vrijheid. Al is het wel een aandachtspuntje.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Ik zou nog wel wat meer op televisie willen doen. Dat vind ik erg leuk om te doen en dat is voor mij ook weer een uitdaging. Want mijn blog ligt heel erg binnen mijn comfort zone, waarbij het eigenlijk allemaal wel vanzelf gaat. Terwijl televisie - en ook lezingen geven - iets is wat ik spannend vind. Daar leer ik veel van, waardoor ik mezelf verder ontwikkel. Als ik het dan gedaan heb, krijg ik weer een extra goed gevoel. Het lijkt me ook wel leuk om een tv-programma te presenteren over iets heel anders dan beauty. Maar dat zal vast niet zo snel gebeuren.”

Je belemmert je zelf in elk geval niet om nieuwe paden in te slaan.

“Nee, ik blijf altijd wel zoeken naar dingen die ik leuk vind om te doen. Het belangrijkste is dat ik het leuk vind en dat het niet te veel is. Want ik heb het afgelopen jaar wel te veel gedaan. Dan heb je nergens meer genoeg tijd voor en dan is niks meer leuk. Maar ik ben niet bang om een keer iets anders te doen.”

Denk je dat mensen altijd hun passie moeten blijven volgen?

“Dat vind ik wel. Je moet je altijd afvragen wat je leuk vindt en of dat wat je doet nog wel leuk is. Maar ik besef ook wel dat ik in een luxepositie zit, omdat niet iedereen dat kan. Je moet tegenwoordig al blij zijn als je een baan hebt. Ik ken oud-studenten die nu happy zijn met een baantje in een kledingwinkel. Want er is niks anders. Dan is het wel makkelijk om te zeggen: doe wat je leuk vindt. Toch vind ik dat je het altijd wel moet proberen. Desnoods als hobby. Stel je hebt een hele vervelende baan, probeer dan daarnaast iets te doen wat je wel leuk vindt en waar je energie uithaalt. Want als je alleen maar dingen doet die je niet leuk vindt, daar wordt niemand gelukkig van.”

Jij begon ook een blog omdat je het leuk vond, niet om geld te verdienen.

“Ja, ik denk dat dat heel belangrijk is. De eerste vier jaar blogde ik ook naast mijn werk in de supermarkt. Als je iets leuk vindt, dan kun je meer en stop je minder snel. Mensen voelen dat trouwens ook. Al zou ik me nu volledig verdiepen in auto’s en daar over bloggen, zou ik dat nooit met zoveel overtuiging kunnen doen als met beauty. Dat werkt dan gewoon niet. ”

Auteur Bastiaan Vercouteren - LeukeTeksten | Fotografie Iris Planting - DutchAndFamous