104.000 open vacatures in mei

Er zijn steeds meer vacatures: eind mei stonden er 104.000 vacatures open.

Werken waar je passie ligt

Werken in een sector waar je passie ligt is voor 61% van de Europeanen dé reden voor een nieuwe baan.

Werkeloosheid gedaald

Werkloosheid daalde afgelopen kwartaal met gemiddeld 9000 personen per maand.

Magician Troy pakte zijn kans

‘Niets is onmogelijk’

Portret Magician Troy

Veel oefenen vanaf zijn twaalfde en een toevallige ontmoeting in een restaurant brachten de Britse magician Troy (25) waar hij nu is. Met een eigen tv-programma dat deze week in première ging op Discovery Channel. ‘Mensen zijn bang om groot te dromen.’

Waarom wilde je ooit magician worden?

“Eigenlijk vond ik goochelen altijd maar een beetje suf. Ik vond het iets voor mannen in smoking met een hoge hoed en grote baard. Tot dat ik David Blaine zag op televisie en ontdekte dat magic ook cool kon zijn. Ik dacht: dat wil ik ook. Ik wilde magic maken die cool is en aansluit bij de trends van vandaag.”

Hoe oud was je toen?

“Ik was twaalf toen ik besloot ook te gaan goochelen.”

Wist je toen al dat je ooit professional wilde worden?

“Niet in eerste instantie. Ik vond het gewoon leuk om indruk te maken op mijn vrienden en familie. Maar toen ik op mijn 15e gekozen werd als Young Close Up Magician of the Year begon het zich echt te ontwikkelen. Kranten waren in me geïnteresseerd, ik kreeg mijn eerste optredens, ging visitekaartjes maken en had mijn eigen website.”

Vanaf welk moment dacht je: ik wil hier mijn beroep van maken?

“Rond mijn zestiende. Maar ik moest ook gewoon naar school en de universiteit, dus ik deed het er jarenlang een beetje naast als semi-professional. Ik had ook een gewoon bijbaantje in een winkel, want optredens komen nooit als je het geld nodig hebt.”

En toen kreeg je ineens een tv-aanbod?

“Anderhalf jaar geleden deed ik een optreden in een restaurant waar ik langs de tafels ging. Aan de laatste tafel bleek een tv-producent te zitten. Ik wist dat niet en gaf hem gewoon mijn visitekaartje. De volgende dag mailde hij mij omdat hij dacht dat ik het goed zou doen op tv. Niet veel later begonnen de eerste opnames.”

Magician Troy

Je moet altijd klaar zijn voor de kansen die zich aandienen.

Een gelukkig toeval.

“Ja, maar ik denk ook dat dingen met een reden gebeuren en dat je altijd het beste uit alle kansen moet halen. Dat is iets wat ik altijd van jongs af aan geleerd heb: dat je altijd klaar moet zijn voor de kansen die zich aandienen.”

Is het hard werken?

“Absoluut. Zeker als je voor een publiek optreedt, is er geen ruimte voor fouten. Dus ik werk altijd erg hard om er zeker van te zijn alles wat ik doe een succes is. Want je successen zijn openbaar, maar je fouten ook.”

Op welke truc ben je het meest trots?

“Ik zie mijn werk niet als een verzameling van trucjes, maar als een album, net zoals een muziekartiest een album maakt. Maar als ik er dan toch wat ‘hitjes’ uit moet halen, dan vond ik het laten regenen van geld wel erg geslaagd. Ook die keer dat ik iemands telefoon verstopte in een spiegel is een van mijn favorieten.”

Verzin je alle trucs zelf?

“De meeste wel. Maar ik spar ook wel met vrienden en bevriende magicians. Zo kom ik weer op nieuwe ideeën die aansluiten bij mijn stijl van goochelen.”

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

“Ik doe wat je noemt parlor magic of close up magic waarbij je voor een kleine groep mensen optreedt. De stijl is daardoor vrij intiem. Ik vind het belangrijk om mensen echt te betrekken bij mijn trucs. Ik wil magic ook net zo populair maken als bijvoorbeeld popmuziek en dans. Iets wat mensen cool vinden en ook zouden willen.”

“Dat is wel lastig, want waar je als bezoeker tijdens een muziekconcert makkelijk mee kunt zingen met de artiest, kun je niet zomaar even mee-goochelen. Dat vereist veel vaardigheden en training. Dus de interactie is anders. Maar het is wel mijn streven om magic nog toegankelijker te maken voor een groter publiek. Ik heb wel ideeën hoe dat zou kunnen, maar daar wil ik nog niet te veel over verklappen.”

Je zegt tijdens de tv-serie dat niets onmogelijk is.

“Klopt. Maar als ik dat niet zeg, kan ik mezelf ook geen magician noemen. Naar mijn idee is alles ook mogelijk. Hoe onmogelijk een bepaald idee ook mag zijn, er is altijd een manier om het te doen. Daarom heb ik ook deze tv-show, om mensen te laten zien dat het inderdaad kan.”

Als je dat doorvertaalt naar een carrière, vind je dan ook dat alles mogelijk is?

“Absoluut. Ik denk dat je altijd alles kunt bereiken in het leven wat je wilt. Maar ik denk dat we soms te bang zijn om groot te dromen. Het gaat er wel om dat je de juiste mentaliteit hebt. Je moet je zelf een doel stellen en geen uitstelgedrag vertonen. Je moet er echt voor gaan. Dat is wat ik mijn hele leven heb gedaan, hoewel ik ook mijn zwakke momenten heb gehad. Maar ik ben het doel nooit uit het oog verloren. Mensen hebben de neiging om snel op te geven.”

Magician Troy

Tijdens je leven kom je altijd mensen tegen die jou verder kunnen helpen, zonder dat je dat op dat moment realiseert.

Wat heb je nodig om niet op te geven?

“Zelfmotivatie. Ik wil de lat altijd hoger leggen. Nu ik een tv-show heb, denk ik weer na over mijn volgende doelen. Hoe ik magic bijvoorbeeld nog populairder kan maken. Als je geen doel stelt, heb je niks om naar toe te leven. Maar dat gaat niet vanzelf. We leven in een tijd waarin we alles willen hebben zonder ervoor te willen werken. Mensen willen direct resultaat. Zo werkt het niet. Je moet ervoor werken. Werk, werk, werk!”

“Kijk dus niet alleen naar het eindresultaat, maar ook naar het werkproces om er te komen. Dan zal het vanzelf ooit lukken. Misschien niet in het tijdsbestek dat je bedacht had, maar het zal gebeuren. Je moet gewoon kleine doelen per keer stellen. Dan kom je er ook.”

Hoe belangrijk is je omgeving hierin?

“Erg belangrijk. Tijdens je leven kom je altijd mensen tegen die jou verder kunnen helpen, zonder dat je dat op dat moment realiseert. Als ik terugkijk was mijn vader belangrijk omdat hij me inschreef bij een goochelclub en mij in het begin financieel ondersteunde. En mijn zus omdat ze mijn eerste optreden regelde in een bar waar ze werkte. En zo zijn er nog heel veel mensen.”

“Het is daarom belangrijk om altijd open te staan voor anderen en aardig te zijn. Als je mensen behandelt zoals jezelf behandeld wilt worden, komen de kansen vanzelf. Zelfs een glimlach kan wonderen doen. Als ik onvriendelijk doe tegen iemand die achteraf een tv-producer blijkt te zijn, maak ik minder kans op een carrière op televisie.”

Netwerken is dus minstens zo belangrijk als talent en inzet.

“Netwerken is dé manier om dingen voor elkaar te krijgen. Ik probeer daarom zoveel mogelijk vrienden te maken en zeg heel vaak ‘ja’ tegen dingen. In elk geval zeg ik geen ‘nee’ omdat ik er bang voor ben. Gewoon om te kijken wat er dan gebeurt. Als je alleen maar thuis blijft zitten, zul je geen vooruitgang boeken. Je moet mensen ontmoeten. Het gaat er niet alleen om wat je kan, maar ook om wie je kent.”

Troy is op dit moment elke zondag om 21:00 uur te zien op Discovery Channel en Discovery Channel HD.

Auteur Bastiaan Vercouteren - LeukeTeksten | Fotografie Discovery Channel