104.000 open vacatures in mei

Er zijn steeds meer vacatures: eind mei stonden er 104.000 vacatures open.

Werken waar je passie ligt

Werken in een sector waar je passie ligt is voor 61% van de Europeanen dé reden voor een nieuwe baan.

Werkeloosheid gedaald

Werkloosheid daalde afgelopen kwartaal met gemiddeld 9000 personen per maand.

De tweede eerste kans van Joost Geurtsen

“De vrijheid, het showelement, de sexyness”

Portret Joost Geurtsen

Joost Geurtsen (31) werd afgewezen op zijn sollicitatie bij Endemol, maar liet het daar niet bij zitten. Nu werkt hij er toch in zijn droombaan als Creative.

Wat gebeurde er precies?

“Ik had gehoord dat er een hele leuke functie beschikbaar was bij Endemol voor onder andere het ontwikkelen van creatieve concepten. Dat was echt een baan die op mijn lijf geschreven was. Vond ik. Maar daar dachten ze bij Endemol blijkbaar anders over, want ik werd afgewezen vanwege te weinig relevante werkervaring. Ik kon dat niet begrijpen en was het er ook niet mee eens. Dus heb ik ze teruggeschreven en nogmaals uitgelegd wat mijn ervaring was. Daarop hebben ze me alsnog uitgenodigd voor een gesprek en ben ik uiteindelijk toch aangenomen.”

Was je cv misschien niet duidelijk genoeg?

“In ieder geval hadden zij hem anders gelezen dan ik had bedoeld. De functie bij Endemol ging om het bedenken van creatieve concepten en ik was op dat moment werkzaam als Digital Media Consultant. Dat was meer een adviserende rol, maar wel met een hele creatieve component. Dat bleek alleen niet zo erg uit het woordje ‘consultant’. Toen ik dat later toelichtte werd het voor hen veel duidelijker. Ook vielen ze er eerst over dat ik niet voor de juiste soort klanten had gewerkt, terwijl dat wel zo was. Die merken had ik inderdaad niet goed genoeg genoemd in mijn cv.”

Goed dus dat je nog even belde?

“Absoluut. Maar achteraf hoorde ik dat ze me vooral opnieuw uitgenodigd hadden omdat ik liet zien dat ik het echt graag wilde en me niet zomaar aan de kant liet zetten. Nu ik zelf ook gesprekken voer met sollicitanten, merk ik dat ik ook zo redeneer: mensen die een stapje harder lopen, hebben toch een streepje voor.”

Joost Geurtsen

Mensen die een stapje harder lopen, hebben toch een streepje voor.

Was dat ook de reden dat je bezwaar maakte?

“Ik deed het vooral omdat ik de baan gewoon erg graag wilde hebben. Het was echt een droombaan die bij mij paste en ik kon het niet accepteren dat ik werd afgewezen om een reden die niet waar was. Ik weet nog wel dat ik even twijfelde om bezwaar te maken en dacht: zitten ze daar wel op te wachten? Ik ben blij dat ik het toch gedaan heb.”

Je doorzettingsvermogen werd beloond.

“Zo kun je dat zeggen inderdaad. Ik deed dat op zich wel vaker bij sollicitaties. Want ook al krijg je een afwijzing, je moet er altijd van proberen te leren. En je moet zorgen dat je opvalt, zeker in deze tijd. Of je dat nu doet door te reageren, of op een andere manier zoals een weblog, een persoonlijke website of andere ‘social presence’. Je moet natuurlijk wel iets kunnen en je moet jezelf nog verkopen in het gesprek. Maar om aan tafel te komen, moet je wel een extra stapje zetten. Als ik op dat moment niks gedaan had, had ik hier nu niet gezeten.”

Waarom wilde je die baan zo graag hebben?

“Ik had altijd de droom om me helemaal op het creatieve te richten en deze baan paste perfect in dat plaatje. Ook het type bedrijf past helemaal bij mij: de vrijheid, het show-element, de sexyness. Werken bij Endemol betekent ook dat je als creatief serieus wordt genomen en dat deuren eerder voor je opengaan als je iets wilt. De middelen en de budgetten hier bieden ook de ruimte om je als creatief helemaal uit te leven, dat is gaaf.”

Je had een goede baan en nu kreeg je een tijdelijk contract. Vond je dat geen risico?

“Dat tijdelijke contract deed me niet zoveel, want vaste contracten bieden ook geen volledige zekerheid. Wat ik veel spannender vond, is dat je je weer helemaal opnieuw moet bewijzen. Jouw nieuwe collega’s weten nog helemaal niets van wat je kunt, dus dat moet je allemaal weer opbouwen en laten zien. Eigenlijk begint dat al bij het sollicitatiegesprek. Je moet het idee loslaten dat ze jou kennen, want dat is niet zo. Je moet ervan uitgaan dat ze bijna niets van je weten en dus zo goed mogelijk duidelijk maken wat jouw kwaliteiten zijn. Maar dat is ook juist het leuke. Dat is de uitdaging.”

Joost Geurtsen

Ik denk dat je beter een paar keer een grote carrièremove kan maken dan steeds stapje voor stapje.

Wat vind je ervan als mensen uit angst toch blijven zitten, terwijl ze eigenlijk wel weg willen?

“Sowieso moet je nooit de huid verkopen voordat de beer geschoten is. Ga nooit lopen roepen dat je weg wilt, terwijl je nog niks anders hebt. Maar als je nu op een plek zit waar je niet tevreden bent, hou dan wel je ogen open voor kansen. Aan de andere kant moet je ook weer niet te vaak van baan wisselen. Als je ergens voor gaat, ga er dan ook wel een tijdje écht voor. Ik denk dat je beter een paar keer een grote carrièremove kan maken dan steeds stapje voor stapje.”

Heb je nog tips voor anderen om ook hun droombaan te vinden?

“Wees creatief, wees proactief en grijp je kansen. Een vriendin van mij werkte bij een mediabureau, maar wilde meer de richting van de performance marketing op, terwijl ze daar weinig werkervaring in had. Mijn advies aan haar was toen: zoek aan aantal mensen via internet op die zo’n baan hebben en ga eens met hen praten. Vertel wat je uitdaging is en vraag hoe zij er terecht zijn gekomen. Met eentje had ze zo’n goede klik dat ze daar nu al anderhalf jaar werkt.”

Auteur Bastiaan Vercouteren - LeukeTeksten | Fotografie Iris Planting - DutchAndFamous