104.000 open vacatures in mei

Er zijn steeds meer vacatures: eind mei stonden er 104.000 vacatures open.

Werken waar je passie ligt

Werken in een sector waar je passie ligt is voor 61% van de Europeanen dé reden voor een nieuwe baan.

Werkeloosheid gedaald

Werkloosheid daalde afgelopen kwartaal met gemiddeld 9000 personen per maand.

Interview met Bernd Damme

‘Wie graag wil ondernemen, moet niet langer wachten’

Portret Bernd Damme

Bernd Damme startte op zijn 16e zijn eerste onderneming Eyewear.nl die hij vorig jaar met winst verkocht. Hoewel hij pas 24 is, adviseert hij regelmatig andere ondernemers over het beginnen van een bedrijf. We vroegen hem of je ook op late leeftijd nog ondernemer kunt worden.

Je was er zelf vroeg bij met je eerste bedrijf.

“Eigenlijk zelfs een jaar eerder, maar op je 15e ben je nog handelsonbekwaam. Dat ben je op je 16e ook nog, maar via een speciale zitting bij de Kantonrechter kon dat omzeild worden destijds. Ik moest dus een jaartje wachten met de echte lancering.”

Hoe kwam je erop om een webwinkel voor zonnebrillen te starten?

“Mijn vader is opticien en gaf mij elk jaar altijd een nieuwe zonnebril cadeau. Het exemplaar dat ik dat jaar kreeg vond ik alleen zo lelijk dat ik hem meteen op Marktplaats heb verkocht. Toen ik met dat geld een nieuwe zonnebril wilde kopen, merkte ik dat daar helemaal geen goede en betrouwbare online markt voor was. Die ben ik dus maar zelf begonnen.”

Waarom heb je het bedrijf later weer verkocht?

“Omdat 96% van de brillenverkoop nog steeds via winkels verloopt, moest ik eigenlijk ook wel de stap naar fysieke verkooppunten maken en daarnaast contactlenzen en normale correctiemonturen toevoegen. Ik had daar nog niet het team voor en ook niet het budget. Die problemen kun je op zich wel oplossen, maar ik merkte toen ook dat ik de passie niet echt meer had. Het was toch een beetje een jeugdliefde en daar trouw je ook vaak niet mee. Ik wilde weer wat nieuws en een bedrijf op een andere manier starten dan ik destijds had gedaan.”

Het was mijn jeugdliefde maar daar trouw je vaak niet mee

Bernd was ondertussen met drie partners een tweede bedrijf gestart, Pelliano, dat onder meer handelt in dassen, pochets, sjaals en pakken. zowel online als in meer dan 100 winkels, waaronder de bijenkorf. mede hierdoor werd hij samen met zijn compagnon in 2012 uitgeroepen tot jonge ondernemer van het jaar.

Heb je altijd al ondernemer willen worden?

“Het was geen jongensdroom. Ik wilde altijd brandweerman worden en later archeoloog of kunsthandelaar en was daar destijds vrij serieus in. Maar achteraf denk ik dat wel altijd heel ondernemend ben geweest qua instelling. Als er een sponsorloop was, zorgde ik dat ik altijd veel meer geld dan de rest ophaalde en toen ik de aula van onze school niet mooi vond, heb ik samen met een docent en een interieurontwerper die plek een hele facelift gegeven. Een zekere drive en doortastendheid heb ik dus wel in me. En dat ik een bepaalde status quo niet wil accepteren.”

Welke eigenschappen moet je nog meer hebben als ondernemer?

“Allereerst moet je hard willen werken. Wie lui is, kan beter geen ondernemer worden. Want je moet alles zelf doen vanaf dag één. Daarnaast is creativiteit belangrijk. Niet alleen om ideeën te bedenken, maar ook om uitdagingen op te lossen. Bijvoorbeeld als je te weinig budget hebt. Uiteraard kun je ook niet zonder talent, want je moet wel ergens retegoed in zijn. Hoewel ik denk dat iedereen ergens wel goed in is. En tot slot is de juiste mindset van belang. Dat je niet kiest voor een veilige baan, maar het risico durft te nemen om een jaar lang voor nul euro te werken omdat je daar voor jezelf veel meer uithaalt.”

Als je nu in een baan zit en wilt ondernemen, zou ik niet langer wachten

Word je als ondernemer geboren of kun je ook nog op je 35e switchen van een vaste baan naar een eigen bedrijf?

“Het nadeel van laat beginnen is dat je vaak allemaal zekerheden en hoge lasten hebt. Veel dertigers hebben een goede baan, een lease-auto, een hypotheek en een gezin met jonge kinderen. Het ene moet je opgeven terwijl je het andere nog steeds moet betalen. Toen ik begon, woonde ik nog gewoon thuis, dus het ergste wat mij kon overkomen, was dat ik mijn beperkte spaargeld verloor. Daarbij geldt dat je op late leeftijd vaak in een framework zit dat vergiftigend kan werken op je kinderlijke creativiteit. Je hebt een bepaald denkkader meegekregen tijdens je opleiding en je carrière dat niet altijd het beste past bij een ondernemer.”

“Daar staat wel weer tegenover dat je meer kennis hebt opgedaan en een groter netwerk hebt. Dat zijn juist weer voordelen. Ik denk dat het uiteindelijk heel erg afhangt van de persoon of je het kunt of niet. Maar als je nu in een baan zit en graag wilt ondernemen, zou ik zeker niet langer wachten.”

Waar moet je dan rekening mee houden?

“Ten eerste: focus. Ga niet in een avondje per week een bedrijf erbij runnen. Dan gaat het nooit wat worden. Probeer vervolgens samen te werken met mensen die hetzelfde doel nestreven. En ook belangrijk voor wie op latere leeftijd gaat ondernemen: praat met je partner over hoe je het gaat fiksen. Spreek bijvoorbeeld af dat je het een jaar gaat proberen en zorg dat je wat spaargeld klaar hebt liggen. Want het gaat nooit precies zoals je wilt. Zorg dus dat je altijd wat financiële ruimte hebt, zodat je niet na drie maanden al ingehaald bent door de realiteit. Een buffer geeft rust in je hoofd en dat heb je juist nodig.”

Hoe begin je?

“Eerst moet je natuurlijk bepalen wat je wilt doen. Daar moet je vervolgens veel over gaan leren: inlezen, naar congressen gaan, de beste mensen spreken. En je moet een concept maken over hoe je het gaat aanpakken. Dat hoeft geen businessplan te zijn van tachtig kantjes, maar wel een heldere schets met de belangrijkste stappen en aandachtspunten.”

“Maar het allerbelangrijkste is om er snel achter te komen of er een markt is voor je product of dienst. Dat is natuurlijk het lastigste en die antwoorden vind je ook nergens in boeken. Je zult dus testjes moeten gaan doen onder een kleine doelgroep. Dat deden wij ook steeds met nieuwe producten van Pelliano en dat werkte erg goed. Test in een zo vroeg mogelijk stadium zodat je niet later je hele bedrijfsplan overboord moet gooien.”

Maak een heldere schets van wat je wilt doen maar dat hoeft geen businessplan van tachtig kantjes te zijn

Je hebt ook nog in een venture capital firm gezeten voor jonge start-ups, geeft lezingen over ondernemerschap en bent de Sagamores Foundation gestart om jonge ondernemers te ondersteunen. zie je jezelf als een missionaris op dit vlak?

“Een missionaris niet, want dat zou betekenen dat ik mensen zou willen evangeliseren die dat helemaal niet willen. Maar ik vind het oprecht erg leuk om andere mensen te helpen hun talenten verder te ontwikkelen en hun dromen te realiseren. Ik vind het erg leuk om beren op andermans pad weg te ruimen en een bepaalde doorbraak te forceren.”

Wat vind je het mooie aan ondernemerschap?

“De vrijheid en de mogelijkheid om iets te veranderen. Als wij denken dat de wereld morgen een ander restaurantconcept nodig heeft, dan kunnen we dat gaan doen. Plus dat je andere mensen een baan biedt en daarmee zingeving. Dat vind ik heel mooi. En verder houd ik erg van disruptie. Dus een markt helemaal op zijn kop zetten. Dat zou ik in de toekomst wel meer willen doen. Dat heb ik nu op hele beperkte schaal gedaan, maar dat mag nog wel wat meer.”

Ik houd van de disruptie: een markt helemaal op zijn kop zetten

Hoe zie je je eigen toekomst voor je?

“Voor de langere termijn lijkt het me waanzinnig om ooit nog eens directeur te worden van een museum als het Rijks. Ik heb geschiedenis gestudeerd en hou erg van kunst en dit is een plek waar ondernemerschap, cultuur, geschiedenis maar ook hospitality samenkomen. Erg mooi. Voor de kortere termijn ben ik momenteel aan het kijken naar een aantal nieuwe businessconcepten waar ik nog een keuze in moet maken. Want zoals ik al zei is focus erg belangrijk, dus ik kan ze helaas niet allemaal doen. Maar per 1 augustus keer ik wel terug in de luxury industry. Met welk concept? We zitten nu nog in ‘stealth modus’, maar verrassend is het zeker.”

Auteur Bastiaan Vercouteren - LeukeTeksten