104.000 open vacatures in mei

Er zijn steeds meer vacatures: eind mei stonden er 104.000 vacatures open.

Werken waar je passie ligt

Werken in een sector waar je passie ligt is voor 61% van de Europeanen dé reden voor een nieuwe baan.

Werkeloosheid gedaald

Werkloosheid daalde afgelopen kwartaal met gemiddeld 9000 personen per maand.

Arjan Vergeer

Lieg jezelf de waarheid voor!

Toen ik een aantal jaar geleden nog in loondienst was, zei mijn leidinggevende tegen mij: “Wees blij dat je een baan hebt. Ondernemen is niets voor jou. Dat kun jij helemaal niet.” Ik ben nooit vergeten dat hij dat tegen me zei, ik weet nog precies hoe ik naar hem keek en hoe het licht op zijn gezicht viel. Ondernemen is niets voor mij. Ik kan dat helemaal niet.

Inmiddels is het zes jaar later en ziet de wereld er anders uit. De tijd van loondienst ligt al een paar jaar achter me en het gaat gelukkig supergoed met mijn onderneming. Maar de opmerking van mijn chef heeft me nooit losgelaten. Sterker nog: wanneer het een keertje tegen zit (en dat overkomt iedereen), hoor ik hem weer: zie je wel, dit kun jij helemaal niet.

Ik heb geleerd om mezelf alleen maar verhalen te vertellen waar ik wat aan heb.

Wat ik gelukkig heb mogen leren de afgelopen jaren is dit: we vertellen onszelf en elkaar de hele dag verhalen. Soms zijn dat geweldige verhalen. Zoals: “Dit is mijn droombaan,” of “Wij zijn gemaakt voor elkaar.” Maar we vertellen onszelf ook verhalen als “Ik kan dit helemaal niet” of “Wie zit er nou op mij te wachten?”. En: “Het is crisis, dus ik mag blij zijn dat ik een baan heb” of “Eenmaal op leeftijd is het echt niet zo makkelijk meer.” Jammer genoeg vertellen we onszelf nog veel te vaak dat we niet in staat zijn om het leven te leiden dat we écht willen.
Dat we er te oud voor zijn of niet goed genoeg.
Dat het niet voor ons is weggelegd.

Terwijl dat onzin is.
Wat mij het meeste heeft gebracht is het besluit dat het er niet toe doet of een verhaal waar is of niet. Het doet er niet toe of het erg is dat het crisis is. Het doet er niet toe dat er veel werkeloosheid is. Het doet er zelfs niet toe dat je van jezelf denkt dat je niet goed genoeg zou zijn voor een bepaalde vacature. Wat ik mezelf heb geleerd is om mezelf alleen maar verhalen te vertellen waar ik wat aan heb. Zet tien mensen bij elkaar in een ruimte en na een half uur hebben ze allemaal een ander verhaal. Wat is dan waar? Als er blijkbaar niet zoiets is als eenzelfde werkelijkheid voor iedereen, dan kun je maar beter kiezen voor het verhaal waar je het meeste aan hebt…

Hoe kijk je naar de wereld? Zie je er eentje waar je zelf aan het roer staat?

Veel belangrijker dan je waarheid is je waarneming. Hoe kijk je naar de wereld? Zie je een vijandige plek waar tekort is aan werk, geld en tijd? Waar er in crisis gevochten wordt om de beste banen en waar er altijd wel iemand op de loer ligt om jouw plek in te nemen? Waar het ‘makkelijk praten’ is voor de één en ‘een ongelijke strijd’ voor een ander? Of zie je een wereld waar je zelf aan het roer staat? Waar jij degene bent die de keuzes maakt in je eigen leven? Waar voldoende organisaties, klanten en anderen bereid zijn te betalen voor wat jij te bieden hebt? Waar banen in overvloed zijn? Waar altijd behoefte is aan nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen?

Daarom: vertel jezelf een verhaal waar je wat aan hebt. Vertel jezelf dat de wereld op je zit te wachten. Dat is niet naïef en dat is ook geen lege motivatiepraat. Dat is leiderschap. Spreek met jezelf af dat je een paar weken niet klaagt of moppert (en nee: ook niet op Facebook). Leg een kladblok naast je bed en schrijf elke dag op wat er allemaal goed ging. Geef zoveel mogelijk complimenten en ontvang ze met open armen. Zet elke dag een klein stapje in de richting van je droom, ook op dagen dat het tegenzit. Lees anders dat artikel van mij nog een keertje... ;)

Je bent niet anders dan een serie verhalen over jezelf.

Schrijf een nieuw verhaal voor jezelf – ook als dat in eerste instantie onwennig is of klinkt alsof je tegen jezelf zit te liegen. Vergeet niet: al die negatieve gedachtes over jezelf of de wereld, zijn óók niet waar. Dat doet er dus niet toe! Je bent niets anders dan een serie verhalen over jezelf, dus maak het alsjeblieft de beste verhalen die je maar kunt bedenken.
De wereld zal zich er naar schikken (en je leven wordt een heel stuk leuker).